Halena (halitoza) este un termen medical care defineste respiratia cu miros/gust neplacut (urat).
Halena (halitoza) a fost descrisa din antichitate cand era considerata un posibil motiv de divort al cuplurilor, si este o cauza de prezentare la medic intrucit afecteaza relatiile de comunicare interumana.
Cauzele halitozei sunt multiple:
- Unele alimente consumate determina halena, de exemplu ceapa, usturoi, peste;
- Fumat si consum excesiv de alcool, produc de asemenea respiratie urat mirositoare;
- Igiena orala insuficienta reprezinta 85% din cazurile de halitoza: afte bucale, carie dentara cu pulpita, abces dentar, boala gingivala grava (gingivita) cu inflamatie si infectie, stomatita, parodontoza, “limba incarcata” din candidoza, carcinom bucal. Placa dentara reprezinta o acumulare de bacterii vii sau moarte care adera la gingii si la dinti, bacteriile vii se hranesc cu resturile alimentare ramase intre dinti si emana un miros neplacut al gurii;
- Deshidratarea organismului induce respiratie urat mirositoare, mai ales dimineata. Pe timpul noptii, in lipsa salivatiei suficiente, are loc putrefactia celulelor epiteliale desprinse din mucoasa bucala si care nu sunt indepartate de fluxul de saliva. Respiratia pe gura face ca saliva sa se evapore, lucru care se intampla in adenoidita, infectie nazala, deviatie de sept nazal;
- Rinita cronica si sinuzita cronica sunt asociate cu secretie urat mirositoare si induc halena;
- Afectiuni gastro-intestinale, metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor incetinit, digestie imperfecta, gastrita hiperacida, ulcer gastric, constipatie, balonare, gaze intestinale etc. produc respiratie urat mirositoare.
- Afectiuni pulmonare, amigdalita criptica (cu colectie de puroi), abces amigdalian, abces pulmonar, supuratii bronsice, cauzeaza respiratie urat mirositoare.
Daca afectiunile anterioare sunt excluse ne putem mentine respiratia proaspata printr-o igiena riguroasa si alte cateva metode auxiliare.
-
Este necesar periajul dintilor dupa fiecare masa. Daca nu este posibil pe timpul zilei, este necesara cel putin clatirea insistenta a gurii cu apa de gura.
-
Perierea limbii si a gingiilor pentru indepartarea resturilor alimentare, folosirea atei dentare pentru indepartarea resturilor alimentare dintre dinti.
-
Reducerea consumului produselor din tutun, alcool, ceapa, usturoi.
-
Argila activa este foarte eficienta pentru indepartarera mirosului neplacut al gurii: 1 lingurita de argila dizolvata in 750 ml de apa, beti de 2-3 ori pe zi, inainte de mese.
-
Consumati alimente bogate in fibre, pentru tranzit.
-
Se mesteca fructe Guava necoapte (si pentru sangerari gingivale).
-
Se consuma Avocado.
-
Se pot mesteca seminte de anason, fenicul, marar, chimen.
-
Se recomanda clatirea cu bicarbonat pentru scaderea ph-ului.(2 lingurite la 1 pahar de apa, de 2 ori pe zi).
-
Se bea ceai de schinduf. O lingurita de seminte la 500 ml de apa se fierbe 15 minute.
-
Clatiri cu apa oxigenata.
-
Se poate clati gura cu apa de gura facuta in casa din ceai de frunze patrunjel si cateva cuisoare.
-
Alte clatiri orale: cu Echinaceea pentru persoane cu infectii gingivale; musetel, menta, salvie, galbenele, tataneasa, ceai verde, betisoare de ienupar, arnica.
-
Nu uitati de vizita periodica la medicul dentist pentru detartraj si periaj profesional.