Albirea Dentara

Albirea dentara este un proces eficient prin care se deschide culoarea naturala a dintilor cu mai multe tonuri.

In principal exista doua modalitati principale de albire a dintilor: sistemele de albit in cabinet si sistemele de albit pentru acasa. Ambele tipuri de tratamente se fac doar cu recomandarea medicului dentist dupa o evaluare corecta a starii de sanatate dentara. Dupa tratamentul de albire medicul va recomanda si produse de intretinere a efectelor albirii profesionale.

Albirea profesionala realizata in cabinet utilizeaza un gel de albire (pe baza de peroxid de hidrogen) si poate utiliza si o lampa cu plasma, leduri sau o lampa fotopolimerizabila. Acest sistem este sigur, eficient si foarte rapid. In maxim 60 minute dintii dvs. vor fi cu cateva tonuri mai albi.

Sistemul de albire in cabinet este ideal pentru pacientii care doresc rezultate imediate! Se pot obtine nuante cu pana la 10 tonuri mai deschise.

Albirea la domiciliu este la fel de eficienta doar ca efectul se obtine treptat prin aplicari succesive. In general substanta activa folosita este aceeasi ca si in cazul albirii in cabinet dar cu o concentratie mai mica. In acest caz albirea se face prin aplicarea substantei de albit intr-o gutiera facuta in prealabil in cabinet.

Sistemele care se vand in magazine nu sunt recomandate deoarece efectul acestora nu este la fel de bun si pot contine paste abrazive sau acizi ce ataca smaltul dintilor.

Ce se albeste, de fapt, in acest proces?

Structurile dintelui sunt reprezentate de smalt (la exteriorul coroanei dentare – partea vizibila a dintelui), dentina (sub smaltul dentar) si cementul (substanta dura ce acopera radacina dentara). Aceste structuri protejeaza pulpa dentara (asa-numitul “nerv” al dintelui). Culoarea naturala a smaltului dentar este alb-translucida, potentata de culoarea structurilor aflate sub acesta. Culoarea normala a dentinei este galbena, dar are o structura poroasa si anumiti compusi provenind din “nervul” dentar trec in dentina, colorand-o in maroniu, maroniu-roscat sau maroniu-gri. Culoarea pe care o observam se datoreaza unui complex de factori organici sau anorganici ce intervin in cadrul structurilor dure dentare, fie din interiorul dintelui, fie din exteriorul acestuia, cu predominanta factorilor interni.

Din acest motiv, simpla periere a dintilor nu poate preveni colorarea dintelui in galben inchis pe masura ce avansam in varsta. Va puteti peria o zi intreaga, dar, cu siguranta, nu veti obtine o albire a dintilor! Este momentul in care albirea profesionala intervine in sprijinul dorintelor dumneavoastra de a va imbunatati aspectul estetic dentar.

Este albirea dintilor sigura?

Conform statisticilor europene si americane, opt din zece medici stomatologi practica aceasta manopera cosmetica. Asociatia Dentara Americana (ADA) a publicat urmatoarea declaratie: “Prescrisa de catre medic, albirea la domiciliu cu produse realizate de catre producatori recunoscuti si utilizate sub supravegherea medicului stomatolog, intr-un timp relativ scurt, este sigura si recunoscuta ca fiind cea mai eficienta deschidere a culorii dintilor. Materialele de albire ce au primit autorizarea ADA sunt cele mai recomandate.” Desigur, exista la ora actuala materiale de albire aprobate si recomandate si de catre asociatiile profesionale europene utilizate cu succes in intreaga lume.

Cat dureaza efectul albirii dintilor?

Efectul albirii dureaza in general 2-3 ani. Durata mentinerii acestui efect depinde si de structura dintilor si de substantele colorate consumate (suc de portocale natural, tutun, cafea, ceai, bauturi tip cola) de catre pacient.

Albirea dentara poate avea efecte secundare?

Efectele secundare sunt temporare si pot fi: dinti sensibili la rece, pete albe pe gingii, disconfort la nivelul gingiilor. Aceste efecte dispar la cateva zile dupa efectuarea tratamentului.

Ce trebuie sa fac in timp pentru a mentine efectul albirii dentare?

Trebuie sa reduceti alimentele care provoaca colorarea dintilor cum ar fi vinul rosu, cafea, etc. Renuntarea la fumat de asemenea poate preveni patarea si decolorarea dintilor. In afara de acestea trebuie sa va mergeti regulat la dentist si sa folositi paste de albit cu fluor.


AnaMed, Viața fără durere, profesionalism, comunicare, transparență, empatie, răbdare

Suntem alături de tine, găsim cele mai bune soluții și garantăm reușita tuturor intervențiilor.